Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Jenever.Tot slot.
www.familieholleman.nl.
Volgende pagina.
Volgende pagina.
Mijn jeugd in Rotterdam

In de zomer van 2008 ben ik bezig geweest om een boek uit 1911 - over oud Rotterdam - te (her)schrijven en van illustraties te voorzien, daar zal ik op termijn wederom iets van publiceren op deze website. Een tweede project was een verzamelbundel met verhalen      
over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Rotterdam. Het derde project was het opschrijven van mijn persoonlijke jeugd herinneringen. Daarvan laat ik hieronder een klein gedeelte volgen.
Als een kind van na de Tweede wereldoorlog (en zogenaamde babyboomer) en opgegroeid in Overschie en in een zich van de oorlog herstellend Rotterdam (een zogenaamd wederopbouw kind) gaan
mijn oudste persoonlijke herinneringen min of meer 60 jaar terug. Let wel, het zijn mijn persoonlijke herinneringen. Het is wel allemaal – min of meer - gebeurd zo als ik het schrijf maar of alles werkelijk zo was als in mijn geheugen blijft de vraag. Natuurlijk, via de computer (Google) zijn heel veel feiten te achterhalen maar dat ontneemt de charme aan mijn jeugdherinneringen dus laat ik het op deze pagina’s maar zo.

Geboren op Zuid

Ik ben geboren ‘op zuid’ en wel in de kraamkliniek aan het Putseplein en de eerste jaren samen met mijn ouders en oudere zus ingewoond bij mij opa en oma in de Slaghekstraat. Vrij snel daarna zijn we verhuisd naar een nieuwbouwwijk en in mijn geval was dat Overschie. We kregen daar de beschikking over een (klein) vier kamerflat(je). Daar zijn nog wat broertjes en zusjes geboren, ik kom uit een gezin van zeven kinderen) en toen het flatje echt te klein werd kregen mijn ouders een eengezinwoning aan de Hoogmadestraat, twee verdiepingen en 5 kamers.

In Overschie ben ik naar school geweest, zowel de kleuterschool, de lagere school, een jaartje MULO alsmede de Technische school.

 

Opgroeiend in een zich herstellende stad, de typisch Rotterdamse aanpak van “niet lullen maar poetsen” en de eenvoud die er in mijn jeugd was, zijn vormend geweest voor mijn karakter. Ik denk niet alleen voor mij, maar ook voor veel generatie genoten die omstreeks 1950 in Rotterdam zijn geboren en opgegroeid. Je herkent ze zo, voor een buitenstaander zijn ze hard, cynisch en daardoor vaak moeilijk te begrijpen. De no-nonsense aanpak, de directheid en de afkeer voor dé autoriteit zijn algemene Rotterdamse kenmerken.

Boven de voor- en binnenkant van mijn geboorte kaartje.

Rechts de kraamkliniek aan het Putseplein en links een van de wiegjes die toentertijd in de kliniek gebruikt werden, zodat ik zonder meer kan stellen dat ik kort na mijn geboorte in een dergelijke wieg (en misschien wel specifiek deze) gelegen heb.

Mijn eerste wiegje