Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Jenever.Tot slot.
www.familieholleman.nl.
Zelfs Schiedammers halen branden en distilleren nog wel eens door elkaar. De branderij maakt moutwijn uit graan en de distilleerderij maakt jenever uit moutwijn.

Afzonderlijke branderijen en distilleerderijen komen niet meer voor, wel de combinatie van deze twee zoals bijvoorbeeld branderij/distilleerderij De Tweelingh, waar de Notaris-jenever vandaan komt en ook bij het Nederlands Jenever museum. In Schiedam staan nog honderden oude distilleerderij- en branderijpanden. Om te zien of men net het ene bedrijf dan wel het andere te maken heeft, dient men op de gevel te letten.
Distilleerderijen hebben op de de begane grond links en rechts van de deur hetzelfde aantal ramen. Branderijen hebben daarentegen links van de grote deur één of meerdere ramen extra. Aan deze zijde van de branderij was meer ruimte (en lucht) nodig vanwege de stellingen met beslagbakken waarin de vergisting plaats vond.

Niet onvermeld moet blijven dat de inkomsten van een branderij niet uitsluitend uit de verkoop van moutwijn en het restproduct “spoeling” bestond maar dat ook gist een belangrijke inkomsten bron was en vaak nog meer opleverde dan de moutwijn. Gist ontstaat bij het distilleren op de oude manier, het werd uit de bakken geschept en daarna geperst en o.a. verkocht als bakkersgist. Het was een gewild exportproduct en het werd b.v. nog dezelfde dag naar Engeland verscheept. Verderop kan je lezen dat grotere complexen zich gistfabrikant noemde.

Branderij

Aan het eind van de 19de eeuw, omstreeks 1880, was de kleinschalige jenever industrie op zijn hoogtepunt in Schiedam. De kleinschaligheid blijkt o.a. uit het feit dat in een branderij maar drie personen werkzaam waren. De meesterknecht, de brandersknecht of brander en de pomper. De laatste zorgde dat de drank van het ene          
bewerkingsvat naar het andere vat werd overgepomt. Alles was nog handwerk, de werkdagen waren lang en er werd zeven dagen in de week gewerkt. Zondag korter dan op de weekdagen.  Hard en zwaar werk. De kit voor het water woog leeg al 20 kilo en gevuld met 20 liter water moest er dus 40 kilo gesjouwd worden.
Trap op om boven de beslagbaken te komen en dan niet één keer maar tientallen keren en dag in dag uit. Zijn werkdag begon om drie uur in de ochtend en ‘s-middags om zes uur liep zijn dagtaak ten einde.Terecht dat hij met een fraai beeld nabij de Oude Sluis in Schiedam herdacht wordt.
Volgende pagina.
Branderijen aan de Noordvestsingel

Aan de Schiedamse Noordvestsingel zijn een tiental karakteristieke Schiedamse branderijen bewaard gebleven met de status van rijksmonument. De geschiedenis van Schiedam is eeuwenlang bepaald door de aanwezigheid van moutwijnbranderijen en jeneverstokerijen, waarvan deze rij bewaarde panden een fraai voorbeeld is.

De branderijen zijn gesitueerd aan de in 1350 gegraven Noordvest en maken deel uit van een hele rij branderijen die in de jaren zeventig van de 19e eeuw op deze locatie zijn gebouwd. De branderijen stonden in oorspronkelijke opzet, waarschijnlijk in verband met brandgevaar, aan de beide zijden vrij. Aan de overzijde van de voormalige branderijen aan het Noordvest staat Molen De Noord.
Kenmerken
Karakteristiek voor de branderijen is de asymmetrische gevelindeling die het gevolg is van de opstelling op de begane grond van de brede beslagbakken aan één zijde van de branderij en de ketelapparatuur aan de andere zijde. Op de eerste verdieping bevond zich oorspronkelijk aan de linkerkant een deur waardoor, via een ladder, de zakken grondstoffen naar binnen werden gedragen door de zakkendragers.
Waar hier staat midden der vorige eeuw wordt omstreeks 1850 bedoeld.
Een pagina in een heel oud boekje over de jenever industrie.
Volgende pagina.