Start.Familie nieuws.Rotterdam.Schiedam.Jenever.Tot slot.
www.familieholleman.nl.

Distilleerderij

Distilleerderij Coebergh (van de bessenjenever), vroeger in de West Frankelandsestraat te Schiedam

Volgende pagina.
Volgende pagina.

Na de branders is het altijd de beurt aan de stokers die aan de alcohol één of meerdere ingrediënten toevoegen. Naast jeneverbes worden tal van andere ingrediënten toegevoegd zoals allerhande bessen, kruiden, specerijen, schillen, zaden en bast. Voorbeelden hiervan zijn Sint-Janskruid, angelicawortel, zoethout, koriander en kruidnagel. De ingrediënten geven de verschillende soorten jenever hun specifieke smaak, geur en kleur. Iedere distillateur heeft hiervoor zijn eigen recept.

Beeld van een distillateur met het receptenboek onder zijn arm.  

Er waren heel wat minder distilleerderijen dan  branderijen en in het algemeen werd er in  deze bedrijven beduidend meer verdiend dan bij  de branderijen. Toch hebben de meeste bedrijven het niet gered. Door schaalvergroting en fusies, heel veel fusies, zijn er nog maar een paar  grote spelers in de markt. Wel  is er de laatste tijd een tendens dat er  veel  kleine distilleerderijen  bij komen  voor een specifieke  markt, vaak streek gebonden. Denk aan likeuren en bitters.

Diverse Wenneker panden, links een oud pand (voormalige branderij thans appartementen) aan de Schie en rechts het iets verderop gelegen Wennekerpand aan de Vijgensteeg.

 

Dit is thans een cultureel centrum met een klein theater en een filmzaal.