´╗┐ Luchtfoto's Brandersbuurt
Start.Familie nieuws.Ons zomerverblijf.Rotterdam.Schiedam.Tot slot.
www.familieholleman.nl.

Brandersbuurt toen en nu

Vanouds zijn er veel stokerijen en destilleerderijen gevestigd in Schiedam. Door de destilleerderijen en moutwijnstokerijen in de stad kreeg deze de bijnaam "Zwart Nazareth". Er was veel kolenverbranding nodig voor het destilleren maar ook bij de glasfabrieken (z.g. Glashutten) branden de vuren goed.

Bekende namen voor met name jenever zijn/waren onder andere: De Olifant, Wenneker, De Kuyper, Nolet en Herman Jansen (De Tweelingh, Kabouter)
Ook de bijbehorende bedrijvigheid was goed vertegenwoordigd in Schiedam, zoals bandslagers en kuiperijen, kurkfabrieken en drukkerijen voor de etiketten. Veel van deze bedrijven waren gevestigd aan straten en stegen gelegen in de "Brandersbuurt" (zie de luchtfoto uit 1928) met veelbetekenende namen als "Achter de Teerstoof" en "Verbrande Erven". Hoewel die naamgeving van deze straten uit een andere periode van de Schiedamse geschiedenis stamt.
Helaas is de foto onscherp maar wat toch duidelijk te zien is op deze luchtfoto is dat de stad ophield bij de vesten (grachten), zeker in noordelijke richting.

Volgende pagina.

Onderstaande luchtfoto is van 1967, het grote slopen is reeds begonnen en is vrijwel niet meer te stoppen. Ter verduidelijking heb ik enige namen ingevuld van straten en gebouwen.. Rechts is de nieuwe woonwijk Nieuwland te zien met flatgebouwen en het nieuwe pand van de kartonnagefabriek aan de Noordvest tegenover molen de Vrijheid. Het gemeentebestuur wilde de nieuwe woonwijk ontsluiten en bij het centrum betrekken doormiddel van brede autowegen. De aanzet is op de foto terug te vinden , links onder de vernieuwde en brede Ooievaarsbrug welke overgaat in de Vijgensteeg (langs het nieuwe Wennekerspand) die vervolgens overgaat in het Spinhuispad over de brede Spoelingsbrug (boven molen De Noord, rechts beneden op de foto) naar de Parkweg.  Hoe anders zou het gaan.  Weliswaar hebben deze straten in het begin dienst gedaan als ontsluitingsweg, en reed de bus naar Schiedam-Noord hier,  en was het makkelijk voor uitrukkende brandweerwagens (de kazerne was op het Raam) toch bleken de plannen al spoedig niet te kloppen al duurde het nog ruim dertig jaar eer er een invulling met woningbouw voor dit gebied kwam.

Volgende pagina.

Vanuit het westen gefotografeerd ziet het gebied er nu uit zoals op bovenstaande luchtfoto. Wanneer je de molens als ori├źntatiepunt neemt kan je een en ander vergelijken met de foto uit 1967. De Kartonnagefabriek aan de Noordvest is gesloopt en heeft plaats genaakt voor fraaie woningen aan deze gracht. Bij molen De Drie Koornbloemen (rechstonder) is een leuk driehoekig stukje woningbouw, de oude Khetelstraat is er nog grotendeels evenals de oude stoommolen De Draak aan het water van de Noordvest (het witte gebouwtje). De bebouwing daarboven, globaal tussen het gebouw van de stoommolen en  molen De Vrijheid staat op het punt om gesloopt te worden. Het zijn de gebouwen van Herman jansen Beverages (UTO) welke staan tussen de Noordvest en de Zijlstraat. Binnen enkele jaren komt hier woningbouw. Wel blijft branderij De Tweelingh  (tegenover molen De Vrijheid) in tact. Hoewel op deze foto niet duidelijk te zien is kan je toch bij de Spoelingbrug en molen De Noord zien dat de geplande ontsluitingsweg van de wijk Nieuwland plaatsgemaakt heeft voor woningbouw.